Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prásk

28. 11. 2007

Konstrukce modelu je klasická: balza, smrk, překližka a u a tam sklotextil, což je uvedeno na plánku.

     Potah křídla je ze spodní strany ze silného modelspanu a z horní z tenkého japanu. střed křídla je z obou stran částečně potažen balzou 1,5mm .

     Brzdící klapka je umístěna blízko středu křídla, rovnoběžně s náběžnou hranou. Je slepena ze sklotextilu (překližky) a balzy 0,5mm. Ke křídlu je přilepena izolepu. Klapka se vysouvá pomocí pružné ocelové planžety o rozměru 0,15x4mm. Je možno použít i pero ze starého telefonního číselníku (3x0,2mm). Na táhlo klapky k časovači je nutno umístnit korálek pro snadné a rychlé nastavení výchylky. Při velké výchylce se křídlo rádo utahuje do sestupné klesavé spirály, což obyčejně odnese konec křídla s autostabilním profilem. Proto jsem v tomto místě předurčeném k občasnému ulomení použil sklotextil 0,5mm na aerodynamický plůtek (na plánku P a L). Ulomená část se dá rychle opravit vteřinovým lepidlem, nebo 5 min. epoxy.

     V místě náběžky středního žebra (č.1) jsou vlepeny dvě trubičky průměru 4/1,5, do kterých lze zasunout ochranou ostruhu z ocelové struny 1,5mm (stejně jako u samokřídla BW-5).

     Na odtokových hranách obou konců křídel jsou na vsazených plíšcích tl.0,3mm pohyblivé plošky (klapky), umožňující jemné doladění zatáčky.

     Vlečný háček je přišroubován nízkými maticemi M3 na kotevní destičce ze sklotextilu tl. 2mm, vlepené mezi žebra č.1 a č.2  před balzovým potahem. Tato destička i háček jsou opatřeny ovály, které umožňují nastavení háčku v podélné i příčné ose. Což je nutné pro seřízení přímého letu při vleku.

     Na závěr:

 Předkládaný plánek je prokreslen tak, aby nebylo nutné při stavbě velké vymýšlení detailů. Do plánku jsem též zahrnul veškeré změny, jež vznikly při provozu dvou stejných samokřídel.

Plánek jsem nakreslil a je k dostání i pro ostatní modeláře, kterým, jak říká Jan Spálený: „učarovala samokřídla

 

Náhledy fotografií ze složky Prásk - Z. Švarce

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář